Tények és fikciók

Létezik néhány makacs tévhit a robotok termelési folyamatokban való foglalkoztatásával kapcsolatban. Azt mondják, hogy a robotok használata csak nagy sorozatszám esetén nyereséges, ezenkívül drága és a kivitelezés túlságosan bonyolult. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. A technológia mai állásának köszönhetően a robotok használata sokkal könnyebb, rugalmasabb és nyereségesebb, mint a múltban. Kisebb sorozatgyártások is könnyen automatizálhatók, így kínálva érdekes lehetőségeket kis és közepes gyártók számára egyaránt.

Hegesztőrobot

Állítások :

1. A robotok programozása összetett, időigényes és nehéz megtanulni.

2. Egy hegesztő robot soha nem lesz egyenlő egy képzett kézi hegesztővel.

3. Hegesztőrobot használata csak nagy sorozatgyártás esetén nyereséges.

4. A hegesztőrobot üzemeltetéséhez magasan képzett szakember szükséges.

5. A robot csak egy feladatot tud elvégezni egyetlen eszköz használatával.

6. Egy hegesztőrobot rendkívül költséges és drága.

 - attól függ, melyik...

...íme az ellenérvek:

1. Egy hegesztőrobot programozása nem bonyolult és nem időigényes. A robot " teaching pendant" (vezérlő panel) szimbólumokkal van ellátva, melyek megkönnyítik a programozás folyamatát. Ezen felül a legtöbb vezérlőpanel Microsoft szoftvert használ, melynek használata ismert lehet a legtöbb felhasználó számára. A jövőbeni könnyebb programozási tevékenységek érdekében különböző megoldások állnak rendelkezésre. Például: a robot egy un. off-line programozó szoftver segítségével  számítógépen keresztül is betanítható. Egy robot programozásának elsajátítása 2-3 napos tanulással elsajátítható.

2. Kétségtelen, hogy egy minősített hegesztő tulajdonságai hiányoznak a robotból, másik oldalon viszont egy hegesztő robotnak rengeteg előnye van egy kézi hegesztővel szemben. A legtöbb esetben az emberek és a gépek jól kiegészítik egymást. Egy hegesztő robotnak nem okoz gondot a monoton és intenzív munka: soha sem beteg, nem zavarja az ártalmas hegesztőfüst és képes folyamatosan dolgozni termékről-termékre a legnagyobb pontossággal.

3. Természetesen nem ! Kis sorozatok is tökéletesen automatizálhatóak hegesztő robotokkal. Az egyetlen darabos termelés is lehetséges!  Számos termékek vannak a piacon, melyek lehetővé teszik rugalmas gyártását egyedi daraboknak, és/vagy kis szériaszámoknak. Például az off-line programozás: segítségével, számítógépen keresztül a robot megállítása nélkül tudjuk a robotot betanítani a következő feladatra.

4. Nem igaz. Egy robot működtetése annyira egyszerű, hogy Önnek csak egy gombot kell megnyomnia és a munka elkezdődik. A felhasználónak csak pozícióba kell tennie a hegesztendő munkadarabot, majd a hegesztés után azt eltávolítania. Az egyszerű felhasználói felület használatával a felhasználó maga is tud programokat készíteni, amennyiben szükséges.

5. Szintén nem igaz. A robot képes önállóan váltani az eszközök között és használni őket, például egy rögzítő, egy hegesztőpisztoly vagy egy plazmapisztoly. Ezekkel az eszközökkel a robot alkalmas könnyű összeszerelési feladatok elvégzésére, majd végül meghegeszti a terméket és belevágja a szükséges hornyokat, mintákat. Mindezt bármilyen beavatkozás nélkül!

6. Egy robotnak nem kell drágának lennie. Vannak különböző "alacsony költségvetésű" rendszerek a piacon, melyekkel a legtöbb termék automatizálható. Természetesen, ha összehasonlítjuk a bekerülési költséget a kiadásokkal és a  munkabér költségekkel a robot automatizálás bizonyítani fogja, hogy igen jövedelmező!

Cégünk, a SYN-TIG Hegesztéstechnika Kft, a Panasonic Industry Europe GmbH (PIE), magyarországi meghatalmazott hegesztés technikai partnere, kifejezetten Panasonic ipari hegesztőrobotok értékesítésével, telepítésével, üzembe helyezésével, karbantartásával és esetleges szervizelésével foglalkozik.


SYN-TIG Kft.
H-6000 Kecskemét,
Csillag utca 1-3.
Központi telefon: +36-76/777-355 Értékesítés/szerviz: +36-30/859-5991 Szaktanácsadás: +36-30/958-9566
TELEPHELY/SZÁLLÍTÁSI CÍM

H-6000 Kecskemét,
Csillag utca 1-3.

Céges adatok
Adószám: 25522648-2-03
Cg: 03-09-129528

Copyright © 2024. SYN-TIG Hegesztéstechnika Kft. - Minden jog fenntartva! | Adatvédelmi tájékoztató